Houtrot verwijderen laat u over aan Den Boer Schilderwerken!

Hebt u houtrot ontdekt in uw houtwerk? Maak hier korte metten mee en voorkom zo het plaatsen van een nieuw kozijn. Houtrot betekent namelijk niet het einde van uw houtwerk. Laat de houtrot verwijderen door een van de ervaren vakmannen via Den Boer Schilderwerken of ga zelf aan de slag. Na uw offerte-aanvraag ontvangt u offertes van tot wel 5 vakmannen! Zo beschikt u binnen de kortste keren weer over oersterk houtwerk en houdt u zo vocht en tocht buiten de deur. Houtrot verwijderen? Bij Den Boer Schilderwerken zit u goed!

Houtrot verwijderen uitbesteden

Het is natuurlijk heel vervelend om houtrot te ontdekken in uw houtwerk. Misschien was u eigenlijk van plan de kozijnen opnieuw te schilderen of wilde u iets bevestigen aan die oude houten balk. Maar geen nood: houtrot kunt u verwijderen! Zelfs zo dat de constructie vrijwel volledig is hersteld. Houtrot verwijderen kunt u in principe zelf doen, als u een beetje handig bent en gebruikmaakt van de juiste gereedschappen. Maar u kunt er tevens voor kiezen om deze klus uit handen te geven aan een van de buitenschilders in het netwerk van Den Boer Schilderwerken. Zo bent u verzekerd van een strak, professioneel eindresultaat zonder hier zelf omkijken naar te hebben. Dubbel voordeel dus! Wij gaan als volgt te werk. Zodra u via het formulier een offerte aanvraagt, nemen wij contact met u op. U kunt de klus dan verder toelichten en eventuele specifieke wensen benoemen. Vervolgens duiken wij ons brede, landelijke netwerk in om op zoek te gaan naar de buitenschilders die het houtrot verwijderen het beste van u uit handen kunnen nemen. U zult hierna vrijblijvend offertes ontvangen van tot wel 5 vakmannen. Eventueel zullen zij bij u langsgaan om de te verrichten klus te bekijken, zodat de offerte zo nauwkeurig mogelijk zal zijn. Na het ontvangen van de offertes is het aan u om te bepalen met welke vakman u in zee gaat!

Tips van de expert

Gaat u liever zelf aan de slag om de houtrot te verwijderen? Dan geven wij u graag wat tips. Zorg allereerst dat u beschikt over de volgende materialen:

 • Een priem
 • Een beitel
 • Een hamer
 • Een föhn
 • Een breed én een smal plamuurmes
 • Plankjes om een bekisting te maken
 • Folie om in de bekisting te plaatsen
 • Houtrotvuller en houtrotstopper
 • Zowel grof als fijn schuurpapier
 • Grondverf en topverf
 • Een houtvochtigheidsmeter

Vervolgens loopt u de volgende stappen door:

Markeren

Houtrot is voor het grootste deel goed zichtbaar. Het materiaal is dan heel zacht en sponzig en is gemakkelijk weg te hakken. Maar controleer ook of de houtrot niet al in de omliggende stukken zit door met een (botte) priem in het hout te prikken. Gaat de priem niet het hout in? Dan is het gezond. Zo wel, dan markeert u gewoon wat ruimer.

Houtrot verwijderen

Zodra u zeker weet dat u alle rotte delen binnen de markering hebt, kunt u de houtrot gaan verwijderen. De verf weghalen kan u helpen bij het verwijderen en straks bij het herstellen. Gebruik bij het verwijderen een hamer en een beitel. Het is raadzaam om voorzichtig te werk te gaan, zodat het gezonde hout onbeschadigd blijft. Tip: haal ongeveer een centimeter van het gezonde hout weg, zodat u er echt zeker van bent dat de houtrot helemaal weg is.

Het hout drogen

Nu de houtrot is verwijderd, ligt het hout open. Voordat u verder gaat met het herstellen, is het belangrijk om het hout goed te drogen en schoon te blazen met een haarföhn (een verfföhn wordt te heet!). Controleer met de houtvochtigheidsmeter of de vochtgraad onder de 20% zit. Is dit niet zo, dan is het raadzaam om nog even door te föhnen.

Het aanbrengen van houtrotstopper

Het is belangrijk om het droge, schone hout te impregneren met een houtrotstopper. Dit voorkomt dat het hout nog zal worden aangetast door houtrot. Breng het middel aan met een kwast en zorg er vervolgens voor dat de plek goed droog blijft tijdens het drogen.

Het aanbrengen van houtrotvuller

Nu is het tijd om de open plek opnieuw te gaan vullen met houtrotvuller. Dit is een kneedbaar houtmateriaal dat u aanbrengt met eerst het kleine plamuurmes en bij het afwerken het grotere mes. Gaat het om een groot gebied? Maak dan gebruik van een bekisting gevoerd met folie, zodat het vulmateriaal in vorm blijft. Laat het materiaal minstens 6 uur drogen.

De afwerking

Is de houtrotvuller goed droog? Dan kunt u het gaan afwerken. Verwijder de eventuele bekisting en begin met schuren. Kies tevens voor een goede grondverf en topverflaag, om 2 redenen: verf is een belangrijke bescherming van hout. Met een goede laag verf voorkomt u houtrot in de toekomst. Bovendien kunt u met een goede afwerking en verflaag het gevulde deel naadloos laten aansluiten bij het ‘oude’ hout. Zo lijkt het net of er nooit iets is gebeurd! Hebt u niet de tijd of handigheid om zelf houtrot te verwijderen? Dat begrijpen wij best. Vraag daarom uw offerte aan bij Den Boer Schilderwerken via het offerteformulier en wij nemen razendsnel contact met u op. Hebt u vragen over onze service? Neem dan gerust contact op door te bellen naar tel. 030-266 96 60. Wij zijn u graag van dienst.