De keuken verven: een terugkerende routine en een must

Keuken Verven

Een keuken is een werkplek met als gevolg dat de kastjes en muren door het vele schoonmaken verslijten en verkleuren. In huurhuizen zit vaak een standaard keuken, met het vuil en de slijtage van de vorige bewoner. Het is wel zo leuk om die standaardkeuken van je eigen unieke finishing touch te voorzien. Maar ook wanneer je een nieuwe koopwoning betrekt wil je de keuken een frisse start geven. Daarnaast zal je eens in de paar jaar onderhoud moeten plegen en als je up-to-date wilt zijn met de nieuwste trends is regelmatig de keuken verven een belangrijk onderdeel van je uitstraling in huis.

Verf de keuken!

De keuken schilderen heeft tal van voordelen. Je werkt nu eenmaal prettiger in een werkplek die schoon en fris is. Ook is de keuken verven voordeliger dan een nieuwe keuken aanschaffen. En als je in een huurhuis woont heb je vaak die optie niet. Als al je apparatuur nog goed functioneert en je hebt weinig interesse in de nieuwste snufjes, dan doet een lik verf wonderen voor de uitstraling. Het is ook milieubewuster, ecologisch verantwoord en je krijgt de kans om je creativiteit te laten botvieren met je eigen unieke twist.

Trends in de keuken

Woon je in een huurwoning en heeft de keuken standaard witte tegels, geen nood, met tegelverf verf je in een handomdraai je keuken in elke gewenste kleur. Ook wanneer je een koopwoning hebt is dit een goedkope oplossing. Het scheelt je enorm veel tijd en geld door verf te gebruiken in plaats van nieuw te betegelen. Het is wel een secuur klusje om alle voegen met dunne tape af te plakken, maar het resultaat mag er wezen.

Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen in de toepassingen van verf. Het voorziet tegenwoordig niet alleen in een kleur, maar het is ook functioneel. Zo geldt dat ook voor de keukenverf. Je kan de muur achter het gasfornuis of kookplaat tegenwoordig voorzien van slijtvaste afwasbare verf. Stel je maakt tomatensaus en je spettert op de muur, geen probleem, met een vochtig keukendoekje veeg je dit in een simpele handbeweging zo weer schoon.

Een andere trend is om een keukenkastje of deel van de muur te voorzien van krijtverf. Het geeft een mooi effect en je kan eenvoudig je boodschappenlijstje opschrijven of berichten achterlaten voor je gezin of geliefde. Krijtverf kan je in alle mogelijke kleuren laten mengen, dus er is altijd wel een optie die past bij de rest van de keuken.

De keuken schilderen: een handig stappenplan

Het verven van de keuken kan een lastige klus zijn, dus het is handig om de juiste volgorde en structuur aan te brengen in je werkzaamheden. Volg onderstaand stappenplan en binnen de kortste keren heeft je keuken weer een nieuwe laag verf!

Voorbereiding

Ruim het aanrecht leeg en verwijder alle dingen die aan de muren hangen. Verwijder alle deksels van de stopcontacten en lichtschakelaars of plak deze grondig af met schilder tape. Verwijderd daarna alle handgrepen van de keukenkastjes en plak de randen van de kastjes en het aanrechtblad af met schilder tape. Controleer of alles weg is en je niets hebt overgeslagen. Nu kan je aan de slag.

Schoonmaak

Voor je gaat schuren zal je eerst alles grondig moeten schoonmaken. Door het koken, bakken en braden komt er stoom en damp tegen de kastjes en muren. Dit laat een vetlaag achter die in het hout en de muren trekt. Natuurlijk maak je de keuken regelmatig schoon, maar nu is het extra belangrijk om te zorgen dat de oppervlakten vetvrij zijn. Gebruik hiervoor een oplossing van water met ammoniak. Om zeker te weten dat alles goed vetvrij is herhaal je dit proces een aantal keren. Hierna neem je de oppervlakten nogmaals af met een vochtig doekje met alleen water. Laat daarna de boel goed drogen voor je begint met schuren.

Schuren

Als alle kastjes en muren goed gedroogd zijn kan je beginnen met het schuren. Gebruik voor de keukenkastjes schuurpapier met een fijne korrel, van tussen de 220 en 280. Je gaat de kastjes lakken en met een te grove korrel zie je gemakkelijk krassen in het dunne hout van de kastjes. Voor de muren kan je wel een iets grovere korrel gebruiken, je wilt dat de verf goed en diep hecht op de oude verflaag. Was na het schuren de kastjes en de muren opnieuw met een vochtig doekje om alle stof te verwijderen en laat het weer goed drogen.

Eindelijk: de keuken verven

  • Gebruik grondverf (primer) om de delen die veel verkleuringen vertonen te isoleren. Je kan de primer ook aanbrengen om wat diepere krassen en moeilijk te bereiken kieren te vullen. Gebruik hiervoor een stevige kwast om het aan te brengen en rol het daarna uit met een roller voor een mooi gelijkmatig resultaat. Hierna laat je de boel drogen.
  • Breng een volledige laag grondverf aan op de grote vlakken, om daarna de horizontale en verticale randen te verven. Gebruik hiervoor een roller en strijk de verf gelijkmatig uit. Houd zo veel mogelijk contact met de oppervlakte voor een mooi en strak resultaat
  • Laat de laat primer goed drogen. Controleer op het verfblik het aantal benodigde uren voor het beste resultaat.
  • Als de verf goed droog is kan je de lak op de keukenkastjes gaan aanbrengen. Door het gebruik van een grondverf – in de juiste kleur – zal je voor de lak waarschijnlijk maar een laag nodig hebben om een goed dekkend resultaat te krijgen. Lakken kan zowel met een fijne kwast als een fijne kleine schuimrubberroller. Gebruik voor de muur een vachtroller, de synthetische vacht neemt de verf goed op, waardoor deze zich prima laat verdelen.
  • Verwijder direct na het schilderen de schilder tape. Als je hiermee wacht tot de verf droog is trek je stukjes verf mee de muur en kastjes af.
  • Als de verf goed gedroogd is kan je – bij voorkeur bij daglicht – kijken of er nog een tweede laag nodig is. Als de verf er mooi op zit bevestig je de handgrepen weer op hun plaats en schroef je de deksels terug op de wandcontactdozen en lichtschakelaars. Je kan nu van je nieuwe keuken gaan genieten!

Een schilder de opdracht geven?

Zie je op tegen deze klus, of heb je er simpelweg de tijd niet voor? Vraag het dan aan de professionele schilder. Deze zorgt ervoor dat je in een handomdraai kan genieten van een mooie nieuwe uitstraling in de keuken. De schilders van Den Boer Schilderwerken maken graag een offerte voor op. U kunt tot wel vijf offertes vergelijken van vakmannen uit uw regio. Vul het formulier rechtsboven op de pagina in en een medewerker zal contact met u opnemen. Voor u het weet kookt u de lekkerste gerechten in een mooie nieuwe keuken.