Expert aan het woord: plafond verven

Het plafond verven is een vermoeiende en lastige klus omdat je telkens boven je hoofd aan het werken bent. Toch moet het eens in de zoveel tijd gebeuren omdat de verflaag niet voor eeuwig mooi fris en strak blijft. En een verkleurd plafond kan de uitstraling van uw interieur flink verpesten. Handig dus om te weten waar je aan toe bent als je aan deze klus wilt beginnen. In dit artikel voorzien wij u stap voor stap van tips.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het schilderen van het plafond vergt iets meer voorbereiding dan de andere schilderklussen in en om het huis. In de meeste gevallen bedekt het plafond de gehele vloeroppervlakte van de kamer. Daarom zal je alle meubels naar een andere kamer moeten verplaatsen. Lukt dit niet dan kan je ze afdekken met folie. Houd er wel rekening mee dat je jezelf zoveel mogelijk werkruimte verschaft. Je staat al op een huishoudtrap en als er dan nog een grote bank of kast in de weg staat maak je het jezelf niet makkelijker.

Om te voorkomen dat je mooie vloer vol met spetters komt te zitten dek je deze natuurlijk af. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een wat dikker folie, omdat dun plastic folie makkelijk opbolt en je hierdoor verstrikt kan raken. Ook is het telkens verplaatsen van de trap niet gemakkelijk door het voortdurend opbollende plastic en komen er waarschijnlijk gaten in. Gebruik aan de randen van de folie Ducttape, dit zorgt voor een steviger resultaat dan schilder tape en het laat minder snel los. Als laatste zorg je dat de lichtschakelaars uit staan en verwijder je de plafondlampen. Daar waar nodig kunnen contactdozen nog worden afgeplakt met stukjes schilder tape.

Aan de slag!

Nu alles afgedekt en afgeplakt is wil je graag beginnen aan de klus, maar voordat je echt gaat schilderen zal je eerst nog wat voorbewerkingen moeten doen. Zit er al een laag verf op? Dan moet deze ligt worden opgeschuurd. Ontvet hierna de oppervlakte met een doekje en water waarin ontvetter is opgelost. Als het plafond nieuw stucwerk bevat dan is de ondergrond soms wat poederig, waardoor de verf zich niet goed kan hechten. Ook kan het stucwerk een zuigende werking hebben waardoor het de eerste laag verf in zich opzuigt. Verwijder eerst met water en doeken zo veel mogelijk stof en breng daarna een laag voorstrijk fixeermiddel aan. Deze laag zorgt ervoor dat de verf zich goed aan het plafond zal hechten. Zijn er vlekken die duidelijk zichtbaar zijn? Dan is de kans groot dat je deze ook nog door de nieuwe verflaag heen zal zien. Dit kan je voorkomen door ze vooraf te isoleren. Gebruik daarvoor een vlekkenspray, in plaats van verf en een kwast, omdat dit gemakkelijk aan te brengen is op het plafond.

Eindelijk: het plafond verven

Voor het schilderen van een plafond kan je het beste een vachtroller gebruiken. Bevochtig deze vooraf met lauw water en pluk de loszittende pluisjes uit de roller zodat er tijdens het schilderen geen oneffenheden ontstaan.

Schilder eerst de randen van het plafond met een kwast. Met een ronde kwast kom je het beste in de hoeken, maar een brede kwast is ook goed te gebruiken. Doop de kwast in de verf, strijk hem af langs de rand van het blik zodat hij niet meer druipt en verf vervolgens in lange halen. Strijk de verf goed uit en let er op dat er geen verschillen ontstaan door de verf evenredig te verdelen. Zorg ervoor dat je niet onder je te schilderen stuk staat, maar eerder er schuin naast. Hierdoor voorkom je spetters op jezelf en heb je beter zicht op je werk. Gebruik hier een huishoudtrap met antislip treden en een stevige stabeugel voor zodat je stevig staat en veilig kan werken.

Tijd om te gaan rollen

Voor het mooiste effect schilder je altijd in de lengterichting en met het licht mee. Heeft een van de lange zijden een raam? Dan begin je aan die kant en werk je in de lengterichting zo de kamer door. Om gestructureerd te werk te gaan kan je denkbeeldige vlakken aanbrengen. Zo kan je na elk vlak je huishoudtrap verplaatsen naar het volgende vlak. Gebruik per vlak de zelfde hoeveelheid verf, rol het goed uit en verdeel het evenredig over het vlak. De vlakken overlap je met ongeveer de breedte van de verfroller. Als je het gehele plafond af hebt verwijder je gelijk de schilder tape. Als je hiermee wacht tot de verf droog is zal je stukjes verf mee trekken. Daarmee doe je het mooie resultaat te niet en dat zou zonde zijn!

Geduld is een schone zaak

Je wilt natuurlijk snel genieten van je nieuwe strakke dak, maar je zal toch nog even geduld moeten opbrengen. Het resultaat zie je namelijk pas echt goed als de verf droog is. Het kan zijn dat de verflaag niet dekkend is of dat er nog vlekken duidelijk zichtbaar zijn. Als je dan alles al opgeruimd hebt kan je weer opnieuw beginnen. Voor de meeste verfsoorten geldt een droogtijd van ongeveer een dag. Kijk voor de juiste informatie op de achterkant van het blik of de emmer

Berg eerst de kwasten en rollers op. Als je van plan bent in de komende dagen weer te gaan schilderen kan je ze bewaren in een goed afgesloten plastic zakje. Hierin blijven ze dagen goed en zijn ze zo weer te gebruiken. Als je ze voor langer goed op wilt bergen is het beter ze goed uit te spoelen en wanneer nodig te laten weken in verfverdunner.

Wanneer de verf eenmaal goed gedroogd is kan je het resultaat nauwkeurig bekijken. Dit kan je het beste doen bij daglicht omdat je daarmee de meeste details ziet. Ben je tevreden dan is het tijd om de afdekfolie en Ducttape weg te halen. De plafondlampen kunnen weer gemonteerd worden en de meubels terug naar hun vertrouwde plekje. Nu kan je eindelijk gaan genieten van je mooie werk.

Wij kunnen ons best voorstellen dat je deze klus liever niet zelf uitvoert. Boven je macht werken is vervelend en er zijn zoveel details om rekening mee te houden. Het is een hele onderneming die je twee dagen tijd kost. Twee dagen die je ook anders kan en wil besteden. Geen zorgen, onze vak schilders van Den Boer Schilderwerken draaien voor zo’n klus hun handen niet om. Vraag gratis offerte aan en wij plannen de afspraak met u in.