Het belang van de buitenmuur verven

 

Zorg dat uw woning er fris uitziet en optimaal is beschermd door op tijd de buitenmuur te schilderen. We vergeten het namelijk soms, maar naast binnen schilderen is ook buiten schilderen een belangrijke klus. Door regelmatig de buitenmuur te verven behoudt u natuurlijk een nette, frisse uitstraling, maar u voorkomt ook vervelende vochtschade. Hoe dit precies werkt? Wij leggen het u haarfijn uit.

Waarom de buitenmuur verven?

Van onze woning of kantoor genieten we voornamelijk van binnenuit. Niet voor niets geven we binnenmuren allerlei kleuren en behangetjes, of juist niet. En wat dacht u van de eindeloze mogelijkheden in meubilair en woonaccessoires? Het is makkelijk om te vergeten dat ook de buitenkant van uw pand zorg nodig heeft. Zo is het belangrijk om op tijd de kozijnen te schilderen. Maar vergeet ook niet uw buitenmuur te verven; of uw gevel nu van steen, hout of kunststof is gemaakt.

Ook de staat van de buitenmuur heeft namelijk gevolgen voor uw woonplezier. De gevel en de andere buitenmuren beschermen uw pand tegen vocht en tocht. Zijn de buitenmuren niet meer goed, dan kan dit tot grote schade leiden, zoals vochtdoorslag. Hierbij is het materiaal van de buitenmuur poreus geworden en kan vocht en kou erin trekken. Het verhelpen van vochtdoorslag is een kostbare klus. Vakkundig schilderwerk aan de buitenkant voorkomt dit soort vervelende schade.

Buitenmuren verven: Hoe?

Wij adviseren u het schilderwerk aan de buitenkant over te laten aan een ervaren buitenschilder. Deze weet precies met welk type verf hij of zij de gevel moet verven. Ook is de buitenschilder gewend om op grote hoogte te werken. U voorkomt dus ook dat u zelf in de weer moet met ladders en zo in een onveilige situatie terechtkomt.

Hoe de buitenschilder te werk gaat? Dat gaat zo:

  • Eerst zal de schilder eventuele algen en mos verwijderen.
  • Vervolgens reinigt hij of zij de muren, meestal door middel van een hogedrukreiniger.
  • De voegen liggen nu bloot. De schilder checkt deze.
  • Zijn de voegen niet meer goed of zelfs al aan het afbrokkelen? Dan vervangt uw vakman de voegen. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor de isolerende functie van de buitenmuren.
  • Zijn de voegen in orde? Dan gaat de schilder verder met het voorstrijkmiddel. Dit moet ongeveer een half etmaal drogen.
  • Dan is het tijd voor de grondverf.
  • De buitenschilder begint met schilderen langs de randen, langs deuren en kozijnen en in kleine, lastige hoekjes en bochten.
  • Vervolgens zal de schilder vlak voor vlak uw buitenmuren verven.
  • Voor moge muren of een hoge buitengevel schilderen gebruikt de schilder een ladder of steiger.

En wanneer dan?

Over het algemeen is het voorjaar een mooi moment om te buitenmuur te verven. Er is dan relatief lage kans op regen, hagel, sneeuw en storm en het is nog niet zo heet dat buiten werken niet meer aangenaam is. Bovendien kan hitte zorgen dat er scheuren ontstaan in de verflaag. Wij adviseren de klus jaarlijks (bij een witte muur) of om het jaar te herhalen.

Welke verf geschikt is om uw buitengevel te verven, weet de schilder u te vertellen. Er is van alles mogelijk qua verfsoort, maar natuurlijk ook qua kleur. Het is maar net wat u graag ziet op uw gevel. Bovendien vraagt ieder type gevelbedekking weer om een specifieke verfsoort. Wanneer u schrootjes wilt schilderen, kiest de schilder dus voor andere verf dan in het geval van een bakstenen muur of kunststof platen. De schilder zal u hier alle nodige informatie over geven.

Wilt u de buitenmuur laten verven door een vakman? Of wilt u eerst graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw gevel? Neem gerust contact met ons op door bovenstaand formulier in te vullen. Wij vertellen u graag meer!