Het hoe, waarom en wanneer van kozijnen schilderen

Den Boer Schilderwerken

Dat kozijnen schilderen belangrijk is, hebben we al eerder aangekaart. Maar wanneer laat je de kozijnen schilderen? Wat is er allemaal mogelijk? Zijn er zaken waar je rekening mee moet houden? Wij van Den Boer Schilderwerken vertellen je graag meer over het hoe, waarom en wanneer van kozijnen schilderen.

Voordeel van goed schilderwerk op de kozijnen

Als het om kozijnen schilderen gaat, heb je eindeloos veel mogelijkheden. Zo zijn er talloze verfsoorten en kleuren om uit te kiezen en vragen verschillende materialen (hout, kunststof, aluminium, etc.) om een andere aanpak. Duizelingwekkend! Het is dus zeker geen gek idee om een vakman in de arm te nemen. Zo profiteer je immers van alle expertise en daardoor een topresultaat, zonder zelf alle research en moeite te hoeven doen.

En alleen met goed schilderwerk ondervind je namelijk het meeste voordeel. Een mooie uitstraling natuurlijk, maar ook goede bescherming. Niet bepaald onbelangrijk! Weten waar je mee bezig bent is dus goed voor je woonplezier, goed voor het pand en uiteindelijk alleen maar goed voor je portemonnee.

De beste tijd om kozijnen te laten schilderen

De grootste boosdoeners van schade en slijtage aan de kozijnen, zijn weersomstandigheden. Regen, sneeuw, hagel, harde wind (met daarmee opwaaiend zand en gruis)… Het eist allemaal z’n tol op het aangezicht van je woning. Ook kan dit zaken zoals groene aanslag, schimmel en houtrot met zich meebrengen. Het is dan ook niet onverstandig om de kozijnen te laten schilderen in een periode waarin er over het algemeen geen helse sneeuwstormen, fikse regenbuien of lange hete dagen op de weersvoorspellingen te zien zijn.

Wij raden meestal aan om te kiezen voor het voorjaar; de gure winter ligt dan net achter de rug, waardoor de kozijnen vaak wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. En er is geen sprake van extreme temperaturen, waardoor het buitenschilderwerk in alle rust kan drogen. Er zullen geen scheuren in de verflaag ontstaan door te snel drogen, maar ook zal het schilderwerk niet wegspoelen door regen. Bescherming plaatsen is wel zo handig, om het zekere voor het onzekere te nemen.

Natuurlijk kun je ook buiten deze periode de kozijnen laten schilderen. Zelfs een winterschilder kan deze klus nog voor je oppakken. Een beetje schilder kan per slot van rekening makkelijk werken onder alle omstandigheden en past zich graag aan jouw agenda aan.

Kozijnen schilderen is over het algemeen eens per 5 jaar nodig, afhankelijk van de leeftijd van het pand en de kwaliteit van het schilderwerk. Twijfel je? Neem gerust eens contact op met de schilder en laat je adviseren.

Hoe gaat kozijnen schilderen in z’n werk?

Voorbereiding: een goed begin is het halve werk! De ondergrond moet in orde zijn om te zorgen dat de nieuwe verflaag goed pakt. Gaat het om een afgebladderde laag of losse verfresten, dan moeten deze verwijderd worden. Is de verf nog (vrijwel) helemaal intact, dan volstaat het om de boel even op te schuren. Vervolgens even alles vetvrij maken met een beetje ammonia en je bent er klaar voor.

Houtrot tegengekomen? Dit moet altijd eerst verwijderd en nabehandeld worden! Anders heeft het totaal geen zin om aan de schilderklus te beginnen.

Grondlaag: de grondverf aanbrengen kan met een kwast of een roller, afhankelijk van de ondergrond en de verfsoort. Het is belangrijk dat er zowel van links naar rechts als van boven naar beneden wordt gegaan en altijd met de nerf mee. Dit zorgt voor het mooiste resultaat. Eventueel brengt de schilder een tweede laag aan en waar nodig schuurt hij bij.

Afwerking: nadat alles eenmaal egaal en schoon is, kan de klus afgewerkt worden met lak of beits. Dit gebeurt bij voorkeur in twee dunne lagen. Te dik aanbrengen werkt averechts – liever een keer extra schilderen dan alles opnieuw moeten doen omdat het resultaat niet om aan te zien is.

Door je kozijnen regelmatig spik en span te laten schilderen, heb je er voorlopig geen omkijken meer naar. Heb je nog vragen over het hoe en wanneer van kozijnen schilderen? Neem gerust contact op met je vakman. Of wil je de klus gelijk uit handen geven? Laat ons weten wat er moet gebeuren via het formulier op deze pagina!