Offerte aanvragen: waar moet ik rekening mee houden

Je wilt graag nieuwe verf op de muren, maar je hebt twee linker handen of helemaal geen tijd om dit zelf op te knappen. Dan ga je natuurlijk op zoek naar de best geschikte vakman die dit klusje voor je uit handen neemt. Om zeker te weten dat je de beste keuze maakt vraag je offertes aan bij verschillende schildersbedrijven. Je kan ze daarna vergelijken op basis van prijs en hopelijk ook op kwaliteit. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede offerte krijgt van schilders zodat je een eerlijke vergelijking kan maken en niet voor verassingen komt te staan?

Verzamel alle informatie die de schilder nodig heeft voor de offerte

Als je offertes echt goed wilt kunnen vergelijken op een eerlijke manier, dan moeten ze gebaseerd zijn op dezelfde informatie. Je gaat er automatisch vanuit dat de schilder de juiste vragen stelt, maar in de praktijk blijkt dit toch anders. De ene schilder is de andere niet. De een werkt grondiger dan de ander en sommige schilders hanteren het ouderwetse inschatten op basis van ervaring. Op die manier krijg je offertes die misschien wel helemaal niet realistisch zijn. Je wilt niet halverwege de klus te horen krijgen dat de kosten toch hoger gaan uitvallen.

Voor de schilder die de offerte moet opmaken is het heel erg fijn als je alle beslissingen al genomen hebt voordat de schilder aan het werk gaat. Heb je nog advies nodig, vraag daar dan eerst naar. De schilder is altijd bereid om je van gedegen advies te voorzien. Heb je vragen over kleur, type verf, structuur, kwaliteit van de verf, duurzaamheid? Vraag ze vooraf zodat je duidelijk weet wat je wilt hebben als je de offerte opvraagt.

De schilder geeft je graag advies, maar is dat advies ook een goed advies? Je bent zelf geen expert en de vakman kan je van alles wijs maken in zijn eigen belang. Verdiep jezelf daarom in de materie. Zoek uit wat de eigenschappen zijn van de verschillende verfsoorten, wat het visueel effect is en – als je dat belangrijk vindt – hoe milieuvriendelijk het product is. Zo ga je voorbereid het gesprek in en kan je afwegen of je een eerlijk advies krijgt.

Welke informatie heeft de schilder nodig?

Het eerste waar je aan zult denken is het aantal vierkante meters dat geschilderd moet worden. Je berekent netjes lengte X hoogte, maar alleen dat gegeven is voor een schilder niet voldoende om de prijs te bepalen. Belangrijk voor het bepalen van het aantal vierkante meters is het aantal lagen dat aangebracht moet worden om een goed dekkend resultaat te krijgen en dat is weer afhankelijk van de ondergrond. Bestaat deze uit kaal beton, dan zullen er minimaal twee of zelfs drie lagen op geschilderd moeten worden. Maar ook als de verf bijvoorbeeld een felle kleur heeft dan zullen er meerdere lagen verf nodig zijn om een mooi dekkend resultaat te krijgen.

Daarnaast zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden. Er zit namelijk veel prijsverschil in verschillende typen en kleuren verf. Geef ook altijd aan of de ondergrond nog geschuurd moet worden, of dat je dit zelf verzorgd. En houd rekening met de locatie van het te schilderen stuk. Als het bijvoorbeeld om een buitenmuur gaat op vier meter hoogte dan zal de schilder daar een steiger moeten bouwen en een plafond verven koste meer tijd dan een muur omdat je boven je macht moet werken. In geval van houtwerk schilderen, zoals kozijnen, kan er eerst een houtrotbehandeling nodig zijn voordat er geschilderd kan worden.

Is dat alles?

Naast de informatie over de klus zelf wil de schilder nog enkele dingen van je weten, zoals; wanneer wil je de klus uitgevoerd hebben, is het gratis parkeren, heb je ergens anders ook offerte opgevraagd, wanneer wil je de offerte ontvangen en kunnen ze er op rekenen dat je aanwezig bent als ze komen schilderen. In het geval van buitenschilderwerk wil de schilder graag weten of ze rekening moeten houden met toegankelijkheid en eventuele bloembedden, struiken etc. die in de weg kunnen staan. Aangeven dat je ergens anders ook offerte hebt opgevraagd is een strategische keuze. Door het aan te geven weet de schilder dat er concurrentie is en zal hij daar rekening mee houden in de offerte. Hij wil natuurlijk niet de duurste zijn. Als je ervoor kiest om dit niet aan te geven kan je verwachten dat de schilder zijn prijs alleen baseert op wat hij vind dat een kwalitatief goed resultaat moet kosten. Als de schilder aanpassingen in de prijs moet doen om de klus te krijgen zal dat vaak ten koste gaan van kwaliteit door er bijvoorbeeld minder uren in te steken of een minder goede verf te gebruiken. Als je gaat onderhandelen over de prijs moet je dus altijd in je achterhoofd houden dat je zo min mogelijk wilt inboeten op kwaliteit.

Offerte opvragen?

Heb je een schilderklus en ben je nog op zoek naar de juiste vakman bij jou in de regio? Vraag het Den Boer Schilderwerken, wij plannen voor jou afspraken in met de vakmannen uit ons netwerk. Je ontvangt tot maximaal 5 offertes op basis van beschikbaarheid en werkgebied van de schilders. Vul eenvoudig het formulier in en een medewerker neemt snel contact met je op om de klus te bespreken.