Zo schilder je de trap: stap voor stap

De trap wordt veelvuldig gebruikt in huis en slijt daardoor sneller dan bijvoorbeeld je kozijnen. Door het vele op en neer lopen slijt de verf van de treden, en een versleten trap is natuurlijk geen gezicht. Het gebeurt ook vaak dat je spullen de trap op sjouwt en daarbij onbedoeld beschadigingen veroorzaakt aan de verf door tegen de trap aan te stoten. Een mooie nette trap behouden vergt hierdoor veel onderhoud. Wil je de trap opknappen met een frisse laag nieuwe verf? Dan moet je natuurlijk wel zorgvuldig te werk gaan. Hieronder bespreken we stap voor stap het schilderen van je trap.

Stap 1: Voorbereiding

Bij het schilderen van de trap is het belangrijk je klus goed voor te bereiden. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt zodat er geen onnodig oponthoud ontstaat. Verzeker jezelf ervan dat jijzelf en anderen die dag de trap niet gebruiken zodat je rustig te werk kan gaan. Staan er meubels onder de trap of hangen er fotolijsten aan de muur? Verwijder deze zodat er geen verf of schuursel op kan vallen. Heeft je trap open treden, leg dan een afdekzijl onder de trap om je vloer te beschermen.

Tip: Als je niet kan kunt voorkomen dat de trap gebruikt wordt, schilder dan trede om trede en verdeel de klus over twee dagen.

Stap 2: Verf kiezen

Omdat een trap veelvuldig gebruikt wordt kun je het beste voor een slijtvaste lak kiezen. Er zijn in de bouwmarkt meerdere goede traplakken beschikbaar. Houd wel rekening met een hoge prijs. Slijtvaste lak kost vaak wat extra, maar je geniet er dan ook echt langer van.

Wil je toch acrylverf gebruiken, omdat de gewenste kleur niet beschikbaar is als slijtvaste lak? Breng dan een laag transparante parketlak aan over de acrylverf. Op deze manier wordt je acrylverf goed beschermd tegen slijtage en blijft het effect lang mooi. Op de trap is het aan te raden om zijdeglans te gebruiken, dat is namelijk iets stroever dan hoogglans en je glijdt er minder snel op uit als je op je sokken de trap af rent.

Stap 3: Inkopen

Voor je begint aan je klus moet je allerlei benodigdheden in huis halen. De dingen die je zoal nodig hebt om zonder oponthoud je klus uit te kunnen voeren zijn:

  • Kwasten: één middelgrote en één kleine
  • Lakrollers
  • Roerstokje
  • Schildertape
  • Afdekzijl
  • Schuurpapier
  • Verfbakje
  • Absorberende doeken (om de oppervlakte stofvrij te maken)
  • Een ladder (voor de moeilijk bereikbare plekjes)

 

Stap 4: Schuren

Het is af te raden om direct over de oude bestaande laag heen te schilderen. Ook als je voor dezelfde kleur kiest is het belangrijk om de trap goed voor te bereiden, zodat de verf langer en beter zal blijven zitten.

Probeer de bestaande verflaag zo goed mogelijk op te schuren tot hij voor het grootste deel verwijderd is. Vul eventuele beschadigingen op met opvulmiddel en schuur deze daarna glad. Het is aan te raden om eerst te schuren met een wat grovere korrel, om het daarna af te maken met fijn schuurpapier zodat de oppervlakte mooi glad wordt.

Na het schuren is het belangrijk de trap stofvrij te maken, zodat de nieuwe verflaag goed zal hechten. Gebruik hiervoor absorberende doeken. Deze kun je nat maken met water of gebruik voor het beste resultaat ECO reinigingsthinner.

Stap 5: Afplakken

Voor je begon aan het schuren, heb je natuurlijk alles onder de trap al afgedekt met een afdekzijl zodat de verfresten niet op je meubels en kostbaarheden terecht komen. Nu is het zaak om alle randen en hoeken af te plakken zodat de verf alleen op je trap komt, en je niet onbedoeld een stuk muur meeschildert. Gebruik hiervoor schildertape aan de randen en in de hoeken. Voor de grotere vlakken kun je stukken afdekfolie op maat knippen en deze met schildertape bevestigen op het vlak.

Ga nauwkeurig te werk en let op de details. Verf kruipt waar het niet gaan kan en de kleinste opening is voldoende om verf op plaatsen te krijgen waar je het niet hebben wilt. Zorg dat je de tape in een strakke rechte lijn plakt, zodat de randen van je verf mooi strak zijn als je de tape na het schilderen verwijdert

Stap 6: Schilderen

Voordat je gaat schilderen moet je de verf altijd goed doorroeren. Het blik kan in de winkel al even op de plank hebben gestaan, waardoor de verschillende componenten opnieuw goed gemengd dienen te worden. Giet hierna wat verf in het verfbakje. Gebruik een middelgrote kwast om de hoekjes en gaatjes te verven en gebruik een roller voor de grotere vlakken. Schilder over de randen van de tape heen en houdt een V-patroon aan voor gelijkmatige dekking.

Verf de eerste laag en laat deze drogen, je zult zien dat in bijna alle gevallen de verf niet in één laag dekkend is (ook al adverteren sommige fabrikanten hiermee). Laat de verf goed drogen, kijk voor de aanbevolen droogtijd op het verfblik of de website van de fabrikant. Breng hierna de tweede dekkende laag aan. Heb je gekozen voor een slijtvaste lak dan zit het werk er bijna op, maar heb je gekozen voor acrylverf dan zal je nu nog een derde laag moeten aanbrengen met transparante parketlak. Ook als je gekozen hebt voor een uitgesprokenkleur zal een derde laag vaak nodig zijn voor een mooie resultaat.

Tip: Werk altijd van boven naar beneden zodat je jezelf niet in de weg loopt. En niet geheel onbelangrijk: de zwaartekracht zorgt altijd dat verf naar beneden druipt. Door van boven naar beneden te schilderen kan je eventuele druppels nog tijdig weg werken.

Stap 7: Trek de tape los

Probeer zo veel mogelijk de tape te verwijderen wanneer de verf nog nat is. Wanneer de verf is opgedroogd heeft het zich te veel gehecht aan de tape, waardoor je stukjes verf van de trap af trekt. Mocht je er niet bij kunnen zonder andere natte delen aan te raken, dan heb je geen keus. Trek dan wanneer alles droog is langzaam en secuur de tape los. Mochten er kleine stukjes verf los komen, dan kun je deze met een kleine kwast retoucheren.

Tip: Om de verf sneller te laten drogen kan je een ventilator gebruiken

Schakel een professional in

Nu de klus er op zit kun je gaan genieten van je werk. Met deze tips heb je hopelijk een mooie, strak gelakte trap. Nu is zelf schilderen echter niet voor iedereen weggelegd. Zie je het niet zitten om zelf te schilderen, heb je er de tijd niet voor of wil je écht verzekerd zijn van een mooi resultaat? Schakel dan de professional in. De vakman heeft jarenlange ervaring waardoor het werk snel is uitgevoerd. Je kan eenvoudig meerdere schildersbedrijven uit je buurt vergelijken en de kwaliteit en prijzen checken. Zo vind je snel en eenvoudig een professionele schilder die jouw trap voorziet van een nieuwe beschermlaag.